Membuat Ruang Komen Di Bawah Setiap Post.

Meletakkan ruangan komen berada dibawah setiap post akan memudahkan pengunjung meninggalkan komen mereka

Jika anda ingin mengubah ruang komen,anda boleh mengikuti beberapa langkah mudah dibawah ini:

Mula-mula semak 'Setting'-->'Comment'.Untuk memastikan setting anda sila lihat screenshot dibawah :

Langkah seterusnya 'Layout'-->'Edit Html'-->'Expand Widget Template' dan cari kod html di bawah:


<p class='comment-footer'> <b:if cond='data:post.allowComments'> <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </p>

Gantikan kod di atas dengan kod dibawah.

<p class='comment-footer'> <b:if cond='data:post.embedCommentForm'> <b:include data='post' name='comment-form'/> <b:else/> <b:if cond='data:post.allowComments'> <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </b:if> </p>

Seterusnya cari kod html ini :

<b:include data='post' name='comments' /><b:include data='post' name='comment-form'/>

Jika template anda hanya mempunyai kod html seperti ini:

<b:include data='post' name='comments' />

Tambahkan kod html dibawah disebelahnya :

<b:include data='post' name='comment-form'/>

6 comments:

refererX said...

kenapa phrase not found,
atau temrlete yg sye pakai ni lain macam ke

Syamzone said...

try guna template dari btemplates.com

geez said...

Saya ni buta coding skit. Tp nak tanya, nape bila pilih embedded comment tu jd org xbleh nk komen? cuba cari kod mcm kt atas xjumpa....

SyamZone™ said...

Mana ada buta2 coding ni semua sama je....Try masuk setting --> comments --> Show --> Anyone --> Save Settings.

NurSolehah said...

memang best perkongsian idea ni.. sy dh dpt buat ruang komen utk blog sy.. mudah sje nk buat.. thanxs...

Amin Khusni said...

hi

Post a Comment